Glutenvrije appelflappen

glutenvrije appelflappen
Voor versgebakken glutenvrije appelflappen kun je mij altijd wakker maken. De krokante buitenkant en de friszoete appelvulling combineren GE-WEL-DIG met elkaar! Makkelijk en snel, glutenvrij én vegan!
LoadingRecept opslaan

Appelflappen bakken

Ik weet nog goed dat ik als kind graag in de keuken stond. Eén van de eerste dingen die ik bakte dat waren appelflappen! Trots dat ik was als ze gelukt waren en moeite dat we hadden om niet alles in één keer op te eten. Op één of andere manier stond het mij tegen om glutenvrije appelflappen te maken. Sinds een jaartje verschijnen ze regelmatig op tafel. Zeker wanneer ik weinig tijd heb om iets lekkers te maken en er komt bezoek of wanneer wij gewoon zin hebben in iets lekkers dan worden het…..glutenvrije appelflappen. Eerlijk is eerlijk ze zijn gewoon ongelofelijk lekker!

De perfecte appelflap!

Appelflappen maken is echt appeltje-eitje. Binnen 25 minuten staan ze bij jou op tafel. Toch zijn er een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen om de perfecte appelflappen te maken. Glutenvrij bladerdeeg uit de supermarkt is niet altijd mijn favoriet. Ik gebruik nu zelf graag het bladerdeeg van Lieke is Vrij of van Schär, beide werken top bij het maken van appelflappen. De rest kan ik je afraden, been there, done that. Laat het bladerdeeg eerst op kamertemperatuur komen voordat je ze vult om scheuren te voorkomen. Mijn goudentip! Bak de appelstukjes kort en blus ze eventueel af met een klein scheutje water. Je zal zien, de vulling is nog nooit zo smeuïg en smaakvol geweest! 😉

Nu jij! Het recept heb ik voor jou uitgewerkt. Glutenvrij én vegan! Sla hem gerust op!

Meer glutenvrije recepten met appel

Ben je op zoek naar meer lekker recepten met appel? Probeer dan eens deze heerlijke glutenvrije appeltaart, appeltaart ontbijttaartjes of deze glutenvrije cake met appel!

Glutenvrije appelflappen
Appelflappen bakken

Glutenvrije appelflappen

5 from 4 votes
Geschreven door Marike Categorie: Tussendoortje, gebak, feestrecept, oud- en nieuwDit recept is: Tussendoortje, Traktatie, Gebak, FeestreceptMoeilijkheid: Glutenvrij, Vegan, Lactosevrij
Hoeveelheid

5

hoeveelheid
Voorbereiding

10

min
Baktijd

15

min
Calorieën

230

kcal
Total time

25

min

Glutenvrije ppelflappen maak je heel gemakkelijk zelf. Want zeg nou zelf, zelfgemaakte appelflappen zijn zo lekker op een herfstdag met warme chocolade melk?

ingrediënten

  • 5 plakjes glutenvrij bladerdeeg

  • 1 grote appel- ik heb Elstar gebruikt

  • 2 tl Ceylon kaneel

  • 1 el citroensap

  • 2 e l honing/ ahornsiroop of suiker

  • 30 g rozijnen

  • Voor de topping:
  • 1 ei losgeklopt OF 1 el plantaardige melk en 1/2 el abrikozenjam

  • 1 el suiker

  • 2 el amandelschaafsel

Zo maak je het!

  • Haal de bladerdeegplakjes van elkaar en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de stukjes appel in een schaal en voeg de kaneel, citroensap, zoetmiddel en de rozijnen toe.
  • De glutenvrije appelflappen worden extra lekker wanneer je de appeltjes even bakt. Verwarm een bakpan met een klein beetje boter of kokosolie en bak hier het appelmengsel in voor zo’n 5 minuten.
  • Verdeel de appel-kaneelvulling over de plakjes bladerdeeg, hou de randen vrij van de vulling. Smeer de randjes in met een klein beetje water zodat de appelflappen mooi zullen sluiten.
  • Vouw de flappen diagonaal dubbel en druk de randen met een vork goed dicht. Duw aan met een vork langs de randjes.
  • Smeer de appelflappen in met het losgeklopte ei of met plantaardige melk en abrikozenjam en strooi er wat amandelschaafsel en suiker overheen. Bak de glutenvrije appelflappenin 15-18 minuten goudbruin.

Notities

  • Bewaartip! Bewaar de glutenvrije appelflappen in een afgesloten bakje. Dan blijven ze zo’n 3 dagen goed. Verwarm ze kort voordat je ervan geniet, dan zijn ze het lekkerste!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije appelflappen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrije appelflappen
4 reacties
    1. Ik kocht Schär bij Jumbo, en Lieke is Vrij bij Crisp. Ik weet dat de meeste supermarkten wel glutenvrij bladerdeeg hebben tegenwoordig 🙂

  1. Hoi Marike
    Ik vind van schar alleen een rol bladerdeeg. Is dat net zo te gebruiken? Bij gebrek aan geduld om op bestelling van Lieke te wachten:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.