Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten

Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten
Een smeuïge glutenvrije kruimelcake met bosvruchten. Het klinkt mij als muziek in de oren! Een makkelijk glutenvrij recept dat iedereen kan maken. En voor de liefhebbers is de kruimelcake niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij, vegan én koolhydraaatarm te maken!
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten bakken

Wat een doosje bosvruchten in de diepvries al niet teweeg kunnen brengen. Het was een leftover en deze moest uit de diepvries om de diepvries gewoonweg te vol zat. Yes, hallo tussendoortjes, glutenvrij brood en glutenvrije Oh My Pie! versnaperingen. Ik dook nog even snel de keuken in voor een lekkere ontbijttaart wat uiteindelijk een glutenvrije kruimelcake met bosvruchten is geworden. Halleluja! Wat een feestje voor de smaakpapillen zeg! De smeuïge cake combineert geweldig met de frisse citroen, vanille en bosvruchtentopping. De crumble on top is geen must, maar wel héél erg lekker! Ik kan je zeggen, een aandertje!

Glutenvrij bakken is een feestje!

Wanneer je als deze kleurrijke recepten ziet zou je niet denken dat ik ooit dacht dat sinds ik glutenvrij moet eten mijn leven voorbij zou zijn. Je kan er namelijk zelf een feestje van maken, áls je er maar voor wil gaan. Met deze glutenvrije kruimelcake op tafel, ziet niemand dat dit glutenvrij is of daarmee anders zou zijn. Ik zeg, kies een lekker recept en bak er op los! Mocht je geen fan zijn van de kruimelcake, dan weet ik zeker dat de glutenvrije appeltaart, de boterkoek, het suikerbrood, de gezonde appeltaart ontbijttaartjes, het haverbrood of de glutenvrije Twix bites iets voor jou zijn!

Vegan én koolhydraatarm te maken!

Wat leuk om te zien dat de glutenvrije recepten die vegan of koolhydraatarm zijn zo goed bekeken worden. Ik probeer daarom zoveel mogelijk recepten ook vegan te maken en voor de liefhebbers koolhydraatarm. Door de eieren te vervangen zoals staat beschreven in de notities maak je de kruimelcake vegan. Ik heb hem meerdere keren gebakken dus deze oplossing is top! 😉 Wanneer je koolhydraatarm eet kun je het havermeel en de havermout vervangen door amandelmeel. Check even de notities voor de juiste hoeveelheden. Ik zeg, bakkers klaar? Bakken maar!

Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten
Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten

Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Traktatie, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, Koolhydraatarm- optioneelDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

hoeveelheid
Prep time

10

minutes
Cooking time

40

minutes
Calorieën

110

kcal
Total time

50

minutes

Een heerlijke glutenvrije kruimelcake met bosvruchten. Ideaal om eens te maken voor tussendoor, als ontbijf of misschien als verjaardagscake! Glutenvrij, lactosevrij, vegan én koolhydraatarm te maken!

ingrediënten

  • 150 g glutenvrij havermeel of boekweitmeel

  • 75 g amandelmeel

  • 1 tl vanille-extract

  • snufje zout

  • 40 g ahornsiroop of Erythritol

  • Rasp van 1 citroen

  • 175 g (plantaardige) kwark/yoghurt of appelmoes

  • 3 eieren*

  • 100 g bosvruchten- vers of diepvries

  • 1 tl baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

  • Voor de bosvruchtentopping:
  • 150 g bosvruchten- vers of diepvries

  • 1 el arrowroot of maizena

  • 2 el ahornsiroop of ertythritol

  • Voor de crumble:
  • 50 g glutenvrije havermout

  • 2 el kokosolie

  • 2 el ahornsiroop of Syrup gold

  • 1 el kokosrasp

  • Wat heb je nodig?
  • Springvorm 16 a 18 cm

  • Mengkom

  • Spatel

  • Steelpannetje

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
  • Doe de melen in de mengkom en spatel hier het vanille-extract, de yoghurt of appelmoes, zoetmiddel, citroenrasp en de het zout doorheen. Klop de eieren luchtig en spatel deze voorzichtig door het beslag.
  • Los de baking soda op met het citroensap en voeg dit als laatste toe aan het beslag van de kruimelcake.
  • Schenk het beslag in de de springvorm en duw wat bosvruchten in de cake, je kan ze er ook voorzichtig doorheen spatelen. Gebruik je diepvries fruit? Laat dit dan wel goed uitlekken van tevoren. Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 40 minuten. Laat de glutenvrije kruimelcake goed afkoelen buiten de oven.
  • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de bosvruchtentopping. Verwarm de bosvruchten in een pannetje met de arrowroot en het zoetmiddel. Laat het zachtjes pruttelen en roer regelmatig. Wanneer het in begint te dikken zet je het vuur uit.
  • Als laatste maken we de crumble. Roer de ingrediënten door elkaar zodat er een crumble ontstaat. Bak de crumble zo’n 10 minuten mee met de cake of daarna op een bakpapiertje of in een ovenbestendig schaaltje.
  • Wanneer de cake is afgekoeld kun je de bosvruchten topping verdelen over de glutenvrije kruimelcake en strooi hier de crumble overheen. Genieten maar!

Notities

  • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el arrowroot of lupinemeel opgelost in 4 el water en voeg dit toe aan het beslag samen met 2 tl bakpoeder.
  • Bewaartip! Bewaar de glutenvrije kruimelcake afgedekt in de koelkast of vries de cake in per punt (zonder topping).
  • Variatietip! Geen fan van bosvruchten? Gebruik eens frambozen, gebakken appeltjes of kersen.
  • Koolhydraatarm? Wil je de cake koolhydraatarm maken? Vervang het havermeel door 175 gram amandelmeel, havermout door 60 gram amandelmeel en gebruik Erythirtol als zoetmiddel.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije kruimelcake met bosvruchten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije kruimelcake met bosvruchten
3 reacties
  1. Hallo, Marike.
    Als je de cake koolhydraatarm wilt maken, staat in het recept:
    “Vervang het havermeel door 175 gram amandelmeel”.
    Daarna staat in de lijst bij de ingrediënten: “75 gram amandelmeel”.
    Ook bij de crumble staat: “vervang de havermout door 60 gram amandelmeel”.
    Dus in totaal moet ik dan voor deze cake 310 gram amandelmeel gebruiken?

  2. Leuk en handig de gele notitie vlakken…
    Wat een lekker taartje weer Marike!!
    Heerlijk om morgen mee te ontbijten, bedankt voor de inspiratie weer! 🙂
    Fijn weekend gewenst!

  3. Ziet er weer heerlijk uit, die gaan we het weekend proberen, kun je er ook 2(?) kleintjes van maken? En dan net zo lang in de oven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

dit vind je misschien ook leuk