Glutenvrij brood bakken

Glutenvrij brood bakken
Eén van de dingen die ik heel erg miste toen ik net glutenvrij moest eten was lekker glutenvrij brood. Glutenvrij brood bakken is geen kunst. Met dit glutenvrije brood recept maak jij het lekkerste glutenvrije brood ooit zonder broodbakmix. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
LoadingRecept opslaan

Glutenvrij brood bakken

De vraag naar recepten voor een lekker glutenvrij brood is groot. Ik krijg dagelijks zoveel mailtjes binnen met de vraag naar tips en recepten. Een tijdje geleden was ik weer eens aan het experimenteren in de keuken. Ik wilde een glutenvrij zuurdesembrood maken maar het leek mij zó leuk om met deze melencombinatie een gistbrood te maken. Zo ontstond al snel een nieuw recept! Vandaag deel ik één van mijn lievelingsrecepten. Glutenvrij brood bakken zonder dat jouw brood als een baksteen uit de oven komt maar juist mooi hoog en luchtig. Het brood is ontzettend voedzaam én ongelofelijk lekker! Het brood is rijk aan vezels en je kan er volop mee variëren. Wat wil je nog meer? Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én vegan!

Het lekkerste glutenvrije brood maak je zo!

Hoe kan het nu zo zijn dat glutenvrij brood vaak zo anders smaakt dan glutenvol brood? Die vraag krijg ik vaak. Het antwoord is simpel: Gluten zorgen in brood simpelweg voor elasticiteit, daarnaast zijn het de gluten die ervoor zorgen dat een brood makkelijk rijst wanneer je gist gebruikt. Het het maken van glutenvrij brood mis je dus een belangrijke basis. Wanneer je hiervoor niets anders gebruikt dan enkel glutenvrij meel zal je zien dat jouw brood droog wordt, gaat kruimelen en wellicht wel als een baksteen uit de oven komt. Been there, done that! We moeten dus inzetten op iets anders waarmee we de juiste structuur krijgen en voldoende elasticiteit. De basis: psylliumvezels. Dit is een must voor de glutenvrije bakker om in huis te hebben. Hiermee maak je het brood niet alleen elastisch maar ook heel voedzaam. Psylliumvezels zetten enorm uit wanneer je er warm water aan toevoegt. Ik koop ze bij De Notenshop of bij de Kruidvat en Etos wanneer je het in een fysieke winkel wil kopen. Belangrijk is om ze te mengen met warm water en ze even te laten staan. De vezels hebben namelijk tijd nodig om goed op te lossen. Je zal zien dat er een brei ontstaat, dit ziet er niet smakelijk uit maar daar proef en zie je uiteindelijk niets meer van terug.

Meelsoorten combineren

Naast de psylliumvezels zie je dat het brood uit meerdere meelsoorten bestaat. Door bijvoorbeeld havermeel en rijstmeel te combineren met tapiocazetmeel of arrowroot (dit zijn bindmiddelen) ontstaat er een hele fijne combinatie voor het maken van glutenvrij brood. Het brood wordt niet te zwaar en blijft elastisch én toch voedzaam. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan sorghummeel, echt een dikke tip om eens brood mee te bakken mocht je het nog niet kennen.

Wat kun je het beste gebruiken: psylliumvezels of psylliumpoeder?

Psyllium watte? Yes, psylliumvezels een wondermiddel van de natuur en onmisbaar in de glutenvrije keuken. Rijk aan vezels en het zorgt voor elasticiteit van jouw baksels. Maar dan, daar sta je dan in de keuken, je wil een glutenvrij haverbrood maken maar je hebt geen psylliumvezels maar psylliumpoeder. Ik raad je aan om psylliumvezels te gebruiken maar wanneer je alleen poeder hebt let dan op het volgens. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Los de psylliumpoeder NIET op met warm water maar roer het eerst door de melen heen en voeg dan pas de andere ingrediënten toe.

Baktip! Laat jouw brood rijzen op een warme plek. Ik gebruik graag een ovenschaal met warm water waar ik de broodbakvorm in zet. Hierdoor wordt mijn brood mooi hoog en luchtig.

Mijn favoriete recepten

De afgelopen jaren heb ik niet stil gezeten, er zijn al heel wat lekkere recepten voor het maken van glutenvrij brood online gekomen. Eerder deelde ik mijn 7 favoriete glutenvrije brood recepten, het glutenvrije brood zonder gist, glutenvrij suikerbrood, glutenvrije brioche, glutenvrije krentenbollen en de glutenvrije focaccia. Allemaal hele fijne recepten waar je naar hartelust mee kan experimenteren!

glutenvrij brood bakken
brood glutenvrij
Glutenvrij brood recept

Glutenvrij brood bakken

4 from 22 votes
Recipe by Marike Course: glutenvrij brood, ontbijt, lunch, tussendoorCuisine: glutenvrij, vegan, lactosevrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

15

hoeveelheid
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

1

hour 

20

minutes
Calorieën

90

kcal
Rijstijd

1

hour 

30

minutes
Total time

0

min

GLutenvrij brood bakken is een eitje met dit heerlijke recept! Glutenvrij brood met een krokante korst en een elastische binnenkant, dit wil je!

ingrediënten

 • 12 g gedroogde gist

 • 2 el suiker of honing

 • 30 g psylliumvezels

 • 600 ml warm water

 • 200 g glutenvrij havermeel of sorghummeel

 • 150 g rijstmeel of boekweitmeel

 • 150 g tapiocazetmeel of arrowroot

 • 10 g zout

 • klein scheutje appelazijn

 • 3 el olijfolie

 • 75 g pompoenpitten/lijnzaad gebroken, chiazaad of zonnebloempitten

 • 1 eigeel of 2 el water om het brood mee te besrtijken

 • Wat heb je nodig?
 • Broodvorm 21 cm of grote cakevorm

 • Bakpapier

 • 2 mengkommen

 • Schaaltje

 • Optioneel: mixer met deeghaken

 • Ovenbestendigschaaltje

Zo maak je het!

 • Bekleed een broodvorm of cakevorm met bakpapier en vet eventueel de randen goed in.
 • Als eerste doe je het gist in een kommetje, voeg hier het zoetmiddel aan toe en 200 ml lauwwarm water. Roer dit allemaal goed door elkaar en laat het gist zo’n 10 minuten staan.
 • Dan zijn de psylliumvezels aan de beurt! Roer hier de rest van het water aan toe. Zorg dat het water echt heet is zodat de vezels snel zullen binden. Het wordt een slijmerige massa, dat is top!
 • Doe de melen, zout, appelazijn en het olijfolie bij elkaar. Spatel het goed door elkaar heen. Schenk hier de gist en de psylliumvezels bij. Kneed het deeg goed door elkaar met de hand of gebruik een keukenmachine met deeghaken. Ik geef de voorkeur aan kneden met een mixer, hierdoor lukt het goed om alle ingrediënten te mengen, zeker met de psylliumvezels kan die soms lastig zijn is mijn ervaring.
 • Voeg als laatste de pitten en zaden toe, bewaar er een aantal om het brood mee te versieren. Kneed het bood nog één keer goed door elkaar.
 • Wanneer het deeg loskomt van de mengkom maak je er een mooie deegbal van. Blijft het deeg heel erg plakken? Strooi dan een beetje rijstmeel of havermeel op het aanrecht en maak er nu een bal van. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm.
 • Zet het broodblik in een ovenschaal met heet water en dek het brood af met een warme vochtige theedoek of keukenfolie (niet te strak). Laat het brood zo’n 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur.
 • Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet een ovenbestendig schaaltje op de bodem van de oven met water. Smeer het brood in met eigeel of met water en strooi hier de zaden/havermout overheen, net wat jij leuk vindt!
 • Schuif het glutenvrije brood de oven in voor zo’n 75 a 80 minuten. Verlaag de temperatuur na 20 minuten naar 220 graden. Wordt het brood heel snel donker van kleur dan kun je halverwege de baktijd het brood bedekken met alluminiumfolie om aanbranden te voorkomen. Het brood is klaar wanneer de korst hard is en het brood hol klinkt wanneer je er op klopt. Laat het brood helemaal afkoelen buiten de oven voordat je het brood aan gaat snijden.
 • Snijd het brood in plakken én geniet! Ik ben zó gek op het brood, ik heet het graag met zowel zoet als hartig beleg én het is erg lekker om sandwiches of tosti’s mee te maken. 🙂

Recept video

Notities

 • Bewaartip! Het brood blijft zo’n 3 a 4 dagen heel erg lekker wanneer je het in een papierenzak of in een theedoek bewaart op het aanrecht. Nog een tip is om het brood in plakken te snijden en in te vriezen.
 • Zaden en pitten, je kan ze eventueel ook weglaten. Het is net wat jij qua smaak en structuur kan waarderen.
 • Psylliumvezels, gebruik echt de vezels en niet de poeder. Psylliumvezels kocht ik hier.

#ohmypie

Ga je glutenvrij brood bakken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

vers glutenvrij brood
58 reacties
  1. Hi Noelle,

   Ik ken het inderdaad, je kan het vergelijken met arrowroot alleen de werking is iets effectiever, ik zou eerst 140 gram toevoegen voor hetzelfde resultaat!

   Liefs,
   Marike

  2. Hallo Marike,
   Ik ben helemaal nieuw hier en nog niet bekend met brood bakken. Jouw recept is precies wat ik zoek. In de ingrediëntenlijst staat ‘600ml lauwwarm water’ doorgestreept, terwijl in de verdere uitleg wel lauwwarm en heet water wordt genoemd. Ik kijk uit naar je reactie 🌷

   1. Hi Ina,

    Dat gebeurt wanneer je met je pijltje op het ingrediënt staat, dan kun je het ingrediënt afstrepen (bijv. als je het in huis hebt). Niet dat het dan niet in het recept moet. 🙂

  1. Hi Machteld,

   Honing of suiker zorgt ervoor dat de gist wordt geactiveerd daarnaast geeft het een iets mildere smaak aan het brrod. 🙂

   Groetjes,
   Marike

 1. Hi!

  Ik lees in het recept dat er 150 gram arrowroot of tapiocazetmeel kan.. Ik vond dit erg veel. Ik dacht; misschien staat er een 0 teveel. Met 15 gram arrowroot heb ik nu een mooie deegbal gekregen. Klopt dit?

  Hopelijk lukt het brood 🙂

  1. Hi Chanelle,

   Dankjewel voor het bericht! Inprincipe is 150 gram correct. Ik ben benieuwd naar jouw resultaat!

   Groetjes,
   Marike

   1. Hoi Marike!

    Bedankt voor je antwoord.
    Het brood is er goed uit gekomen en viel in de smaak bij mij en bij mijn vriend (hij heeft geen coeliakie). Gelukkig heb ik nu genoeg arrowroot over voor de cake op basis van pompoen! 🙂

    Groetjes,
    Chanelle

 2. Hoi Marike,

  Waarom moet er appelazijn in dit recept?
  Ik weet dat het nodig is om bakinsoda te activeren, maar dat zit hier niet in en gist heeft dit niet nodig.
  Ik ben heel benieuwd wat het doel van de appelazijn is.

 3. Haai… ik vroeg me ook af wat appelazijn doet in dit recept. En als poeder gemalen vezel is kan er dan niet evenveel van gebruikt worden? Van heel vlozaad gebruik je 3x zoveel, maar poeder of vezels doe ik altijd evenveel. Ziet er heerlijk uit dit recept!
  Warme groet, Marije

  1. Hi Marije, dankjewel voor het bericht! De appelazijn stabiliseert de smaak en komt de structuur ten goede. 🙂 Wat betreft de vezels, als jij gewend bent om hetzelfde te gebruiken doe dit vooral. Poeder van vlozaad zie ik als psylliumpoeder, temminste zo verkopen veel merken het. Ik denk dat je heel veel plezier van het brood zal hebben :). Ga ervan genieten!

   Lieve groet,
   Marike

 4. Hoi Marike,
  Het ziet er echt heerlijk uit. Helaas kan ik niet zo goed tegen gist. Ik denk dat ik het gewoon kan vervangen voor baking soda? (Net als bij die heerlijke krentenbollen)
  Heb je dan net zoveel water nodig? Hoeveel baking soda nodig?
  Jammer dat ik vandaag moet werken want ik wil dit zo graag proberen 😃

  1. Hi Aranka, dat zou moeten lukken. Je hoeft het brood niet te laten rijzen. Gebruik 2 tl bakpoeder en 1 tl baking soda opgelost met appelazijn of citroensap 🙂

   Groetjes,
   Marike

 5. Super bedankt. Eindelijk een goed, gezond recept waar geen aardappelzetmeel of amandelmeel in zit. Het was wel teveel voor mijn bakblik want het rees er boven uit, dus nu nog twee muffin broodjes gemaakt. Mijn brood was na 40 minuten al op een temperatuur van 95 graden. Komt dat door de kleinere vorm? Hij is na mijn idee wel gaar. Ik heb 220 hetelucht en na 20 minuten 200 hetelucht aangehouden

  1. Hi Dimiam, wat leuk om te lezen zeg! Dat kan inderdaad heel goed.
   Soms wil het qua tijdens nog wel eens verschillen per oven. Fijn dat je hebt genoten!

   Liefs,
   Marike

 6. Omdat ik geen medische klachten heb maar wel alternatieve koolydraten wil gebruiken stel ik me de vraag of ik een deel van het havermeel kan vervangen door biologische volkoren speltmeel?

 7. Hoi Marike
  heel erg bedankt voor opnieuw een cool recept!
  Mag ik vragen welke keukenmachine u gebruikt? of welke u aanraadt? Ik wil meer en meer mijn eigen glutenvrij brood bakken en met de hand vlot dat tot nu toe niet echt.. Dus zou me graag een keukenmachine aanschaffen. Sommige machines zijn echter heel duur en ik weet niet of het nodig is voor een amateurbakker zoals ik om zo’n hightech apparaat aan te schaffen. Alvast heel erg bedankt!

 8. Yeah na veel mislukte pogingen is het vandaag eindelijk gelukt! Ik kreeg elke keer een heel hoog brood dat hol was van binnen met een nattige drap onderin…. Maar nu is het gelukt! Zoooo happy!

  1. Ik had precies hetzelfde de eerste keer. Hopelijk lukt het volgende keer beter! Ik vermoed dat ik de oven niet had mogen openen om te kijken of de korst goed aan het bruinen was?

  2. Ik heb juist hetzelfde voorgehad.
   Super lekker, maar helemaal hol bovenaan en onderaan nog vochtig.
   Wat heb je gedaan zodat het de volgende keer wel gelukt is?

 9. Wat een toprecept! Al heb ik er wel wat aan gesleuteld omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. De havermeel heb ik vervangen door havervlokken. En ik had geen tapiocazetmeel en heb dat vervangen door 75 gram boekweitmeel en 75 gram kokosmeel plus twee eieren. Een prachtig en heerlijk brood! Zo blij dat ik weer een recept heb dat ook mijn zoon lekker vindt. Grote dank, Marike!

 10. Wat ‘n lekker brood zeg! Met ‘n knapperig korstje. Heb ‘m gemaakt met sorghum, boekweit en tapiocazetmeel. Nog niet eens zo’n ongezonde meelsoorten! Kokosbloesemsuiker ipv suiker. Moest wel al vrij spoedig een aluminiumfolietje erop leggen, werd al snel te donker. Ingevroren en de dagen daarna even opgepiept in het broodrooster.

 11. Hai, Nu ben ik het brood aan het bakken maar ik vind 600 ml water zo veel! daar kan ik toch geen deegbal mee maken? Het blijft enorm plakkerig!

  1. Hoi Charlie,

   In principe zou 400 ml al geabsobeerd moeten zijn in de psylliumvezels en heb je alleen nog 200ml waar je t gist in opgelost hebt. Heb je het ook zo gedaan en was het dan nog te nat?
   Groetjes Ymkje

  2. Hi Charlie,

   Wat vervelend om te lezen. Het recept klopt helemaal, heb je er psylliumvezels aan toegevoegd? Laat het deeg even staan en je zal zien dat je een mooie deegbal kan maken. Daarnaast helpt het om lijnzaad/zaden toe te voegen om een nog mooier deeg te krijgen, dit staat er als het goed is bij. 🙂

   Laat het mij maar weten!

   Liefs,
   Marike

 12. Hoi Ymkje,
  Super fijn dat jij je recept(en) met ons deelt.
  Ik ben nieuw in het glutenvrije-baksel gebeuren, dus ik heb nog wat km te maken, zeg maar. Ik heb jouw recept precies gevolgd. Ik dacht psylliumvezels gekochte te hebben, maar het zakje zag er poeder-achtig uit, dus heb ik daar 10 gr. van toegevoegd aan het meelmengsel, dat goed gemengd met de olijfolie en de appelazijn. Daarna de opgeloste gist en de resterende 400 ml water toegevoegd en dit alles in de keukenmachine gekneed.
  Het is echter totaal geen bal geworden, ook niet nadat ik het op het aanrecht met wat havermeel gekneed heb.
  Heb ik dan toch teveel water toegevoegd, omdat het geen psylliumvezels, maar psylliumpoeder was?
  Groetjes,
  Erica

  1. Hey Erica,

   Wat vervelend dat het niet goed lukte. Ik gebruik zelf echt graag de vezels omdat dit goed uitpakt. Ik weet niet welk merk je hebt gebruikt en wat de exacte samenstelling was? Aangezien het niet goed lukte met het maken van een bal denk ik dat je te weinig vezels hebt toegevoegd. Het duurt altijd even eer het deeg een mooi stevig deeg wordt.

   Ik hoor het wel!

   Lieve groet,
   Marike

 13. Ik bak nu enkele weken dit recept en is het lekkerste brood tot nu toe. Voor mij is de hoeveelheid water/vocht die gebruikt wordt teveel. Dat probleem heb ik in meerdere recepten op deze site. Ben voor de rest erg blij met wat er allemaal te maken is. Top!

 14. Hallo, ik heb dit brood met succes 3x kunnen maken, echter vanaf de 4e keer mislukt het keer op keer al voor de 4e keer, ik heb al een nieuwe oven gekocht omdat ik dacht dat mijn oude het niet goed meer deed. Ik begrijp er niks van …. Kneed ik misschien niet lang genoeg ?
  Het brood zit er perfect uit, tot ik het snijdt, dan zie ik dat het deeg gewoon niet gerezen is en zit er bovenaan onder de korst een grote holt en een papperige brij onderaan. Hoe zou dit kunnen komen ? Het enige verschil met de eerste broden is dat ik tapiocameel ipv tapiocazetmeel heb gebruikt …. Ik hoop dat ik er in slaag om de oorzaak te vinden wat het is werkelijk een heerlijk brood, in tegenstelling tot al de rotzooi die ik tot nu toe glutenvrij heb kunnen vinden …

 15. Hoi! Ik heb vandaag het brood gemaakt, het smaakt heeerlijk! Maar ik heb 2 vraagjes. Hoe laat je die psylliumvezels goed “oplossen”? Ik bleef heel veel klontjes houden, die voor een deel ook in het brood zijn gebleven.. en het brood is een beetje plakkerig geworden, hoe kan ik dat verhelpen? Voor de rest echt super blij met dit recept! Ga nu echt vaker zelf brood bakken!! 😁

 16. Gisteren mijn eerste brood gebakken volgens dit recept in de broodbakmachine. Helaas helemaal mislukt. Hij rees erg hoog en vervolgens stortte hij helemaal in en was erg zompig vanbinnen. Exact dezelfde eenheden en producten gebruikt. Wat gaat er mis?

 17. Hoi! Dit recept gemaakt, maar wel wat aangepast. Het werd een prima brood.
  geen 12 gram maar 7 gram gedroogde gist gebruikt. Hiermee stroomde het nog over de vorm…. Ik heb ook geen deegbal kunnen vormen
  2 eetlepels suiker vervangen door 4 theelepels.
  30 gram psylliumvezels vervangen door 1 eetlepel.
  Het instellen van de oven daar ben ik nog niet helemaal uit. Gebruik boven en onderwarmte,
  Het gebruik van een thermometer voor de kerntemperatuur van 95gr. vind ik aan te raden.

 18. Wauw na 10 jaar glutenvrij te leven, heb ik eindelijk een heerlijk brood zelf kunnen bakken! Hij smaakt heerlijk en is gewoon perfect! Ik ben super blij met dit recept en de duidelijke uitleg voorafgaand👍😄bedankt Marike! Gr Kim

 19. Hallo, kun je ook brood maken van maïsmeel samen met boekweitmeel? Zo ja, wat is dan de verhouding tussen deze 2?

 20. Hi Marike! Bedoel je met rijstmeel volkoren rijstmeel (bvb van de ekoplaza) of juist wit rijstmeel (zoals bij de toko te koop is) . ?
  Dank!

 21. Het is mijn pas de vijfde keer gelukt om dit goed te bakken. Ik meng nu de psyliumvezels met de melen En pas als alles goed gemengd is voeg ik er de azijn en olijfolie aan toe. Daar doe ik 400 ml water bij en meng ik een halve minuut met de deeghaken tot er een grove massa ontstaat voordat ik er gist bij doe. Op deze manier krijg ik een prachtige deegmassa zonder klonters. Heel blij met dit recept. Dank je wel!

 22. Dit recept gedaan in de broodbakmachine, Super gelukt, luchtig brood gekregen, de bruining stand mag wat donkerder
  Heet water in de bakvorm met de psyliumvezels en in een kommetje het gist samen met de suiker in lauwwarm water oplossen. rest van de droge ingrediënten in de broodbakmachine vervolgens de gistoplossingen hier boven op rustig gieten, olie en azijn toevoegen vervolgens de machine op glutenvrij menu. En starten maar.

 23. Hoi! Ik ben net begonnen met brood bakken in mijn broodbak machine. Heb steeds kant en klare pakken gebruikt maar leek me zo veel leuker om zelf aan de slag te gaan met (gezondere) meel mixen. Werd enthousiast van jouw recept. Ik heb dit brood gebakken, maar dan wel in een broodbak machine op de glutenvrij stand. Het kwam er helaas erg nat uit en het deeg was erg ingezakt. Heb je misschien nog tips? De gare delen waren overigens goed op smaak dus hoop dat ik met een kleine aanpassing toch verder kan met jouw recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

dit vind je misschien ook leuk
Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas
Lees meer

Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas

Nu de dagen steeds kouder worden en 5 december steeds dichterbij komt is het een feestje om de geur van versgebakken kruidnoten of speculaas te ruiken al dan niet te proeven. Knapperige kruidnoten en gevulde speculaas horen bij het Sinterklaasfeest. Zelf kruidnoten en gevulde speculaas bakken is toch wel het allerleukste én het allerlekkerste! Dit kan heel gemakkelijk glutenvrij. Speciaal voor jou heb ik in samenwerking met Schär mijn favoriete Sinterklaasrecepten op papier gezet, zodat jij in een handomdraai overheerlijke glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas kan bakken met één basisrecept, hoe fijn is dat?!
Glutenvrije gevulde speculaaskoeken
Lees meer

Glutenvrije gevulde speculaaskoeken

Speculaaskoeken zijn lekker maar glutenvrije gevulde speculaaskoeken zijn geweldig! Een robuuste krokante koek waarin de aromatische geuren van speculaaskruiden naar voren komen gevuld met een smeuïge homemade spijs en jawel zonder, u leest het goed, zonder dadels! Glutenvrij, lactosevrij en vegan!