Carrot cake, glutenvrij én koolhydraatarm

Carrot cake
Een smeuïge glutenvrije carrot cake met een bite van geroosterde pecannoten en een frisse frosting met een vleugje vanille en citroen. Zo makkelijk om te maken maar oh zo lekker! Glutenvrij én koolhydraatarm!
LoadingRecept opslaan

Carrot cake bakken

Carrot cake, het hoort helemaal bij deze tijd van het jaar. Ik maak het regelmatig, dat is wel te zien aan de hoeveelheid carrot cake recepten op mijn website. Van carrot cake ontbijttaartjes tot vegan carrot cake. Deze kleine pareltjes ontstonden spontaan en ik kon het niet laten om deze met jou te delen. Ze zijn klein van stuk, je maakt met dit recept 2 taartjes waar je gerust met 6 a 8 mensen van kan eten. Je kan het recept ook halveren dan maak je één klein taartje. 🙂 Binnen een uurtje staan ze al op tafel en de ingrediënten heb je wellicht gewoon al in huis.

Glutenvrije carrot cake

Een lekkere glutenvrije taart die uitelkaar kruimelt als je ernaar kijkt. Dat maak je wanneer je aan de slag gaat met dit recept. Iets wat ik iedereen kan aanbevelen, glutenvrij of niet. ; ) Door glutenvrij havermeel te combineren met amandelmeel ontstaat er al snel de perfecte basis. Kun je niet tegen amandelmeel? Vervang dit dan door glutenvrij havermeel of boekweitmeel. De rozijnen en de pecannoten geven extra smaak maar zijn niet persé noodzakelijk om een lekkere carrot cake te maken.

Zo maak je de carrot cake koolhydraatarm!

De vraag naar glutenvrij én koolhydraatarm is enorm. Zo simpel is het voor mij om naast de glutenvrije nog een koolhydraatarme versie ervan te maken. Hoe doe je dat? Het is simpel, gebruik amandelmeel als basis, dus geen havermeel. Gebruik bijvoorbeeld Syrup Gold of een andere koolhydraatarme stroop als zoetmiddel en laat de rozijnen weg. Je kan het beslag iets zoeter maken om toch een zoete smaak te krijgen. Als frosting kies je voor Griekse yoghurt of roomkaas en je gebruikt weer de koolhydraatarme stroop als zoetmiddel. Ik beloof je, dit is de lekkerste carrot cake die je ooit hebt geproefd!

Carrot cake glutenvrij en koolhydraatarm
Carrot cake glutenvrij en koolhydraatarm

Carrot cake, glutenvrij én koolhydraatarm

4 from 8 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Cake, Taart, GebakCuisine: Glutenvrij, lactosevrij, Melkvrij, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Servings

8

servings
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

30

minutes
Calories

130

kcal
Total time

50

minutes

De lekkerste carrot cake maak je zo! Gezond, glutenvrij én koolhydraatarm te maken!

ingrediënten

  • 150 g wortel- fijn geraspt

  • 65 g glutenvrij havermeel, boekweitmeel OF 70 g amandelmeel

  • 65 g amandelmeel

  • 3 eieren*

  • 40 g ahornsiroop of Syrup Gold

  • 1 el citroenrasp

  • 2 tl kaneel

  • Optioneel: 1 tl Pumpkin Spice

  • Optioneel: 30 g blanke rozijnen

  • snuf zout

  • 1 tl baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

  • Voor de vulling en topping:
  • 200 g (plantaardige) roomkaas of stevige kokosyoghurt

  • 3 el ahornsiroop of Syrup Gold

  • 2 tl citroenrasp

  • 1 tl vanille-extract

  • Optioneel: 2 el geroosterde pecannoten

  • Wat heb je nodig?
  • 2 springvormpjes van 10 a 12 cm of 1 springvorm van 16 cm

  • bakpapier

  • mengkom

  • spatel

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
  • Klop de eieren luchtig ing een mengkom.
  • Doe alle ingrediënten (behalve de baking soda en het citroensap) erbij en spatel dit goed door elkaar. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe. Proef even of het deegje op smaak is. Voeg eventueel wat extra specerijen toe of zoetmiddel. Het is zo fijn dat het jouw eigen taartje is waardoor jij jouw eigen smaak kan bepalen.
  • Alls laatste lossen we de baking soda op in een kommetje met het citroensap en voeg dit toe aan het beslag. Spatel alles door elkaar heen.
  • Verdeel het beslag over twee springvormpjes.
  • Schuif de springvormpjes de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 minuten. Laat de biscuittaartjes afkoelen buiten de oven.
  • Zijn de taartjes helemaal afgekoeld, dan kun je ze horizontaal door de midden snijden.
  • Roer de roomkaas of stevige kokosyoghurt los in een bakje en voeg de vanille, citroen en het zoetmiddel toe. De topping mag niet te nat zijn. Wanneer je kokosyoghurt gebruikt kun je de kokosyoghurt even uit laten lekken in een schone doek zodat er hangop ontstaat. Super fijn om een frosting van te maken :).
  • Verdeel de frosting over twee gehalveerde taartjes en bewaar nog iets voor de topping.
  • Dek de taartjes af en bedek met de laatste frosting de bovenkant van de taartjes. Top de taartjes met geroosterde pecannoten of andere noten die jij lekker vindt.
  • Serveer de taartjes met een glimlach en geniet!

Notities

  • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 100 g appelmoes + 1 el arrowroot opgelost in 2 el water. Voeg ook 2 tl bakpoeder toe aan het beslag.
  • Bewaartip! De carrot cake kun je prima 3 dagen in de koelkast bewaren. Na een dag is de carrot cake eigenlijk nog lekkerder wanneer je hem versgebakken zou eten. 😉
  • Ben je geen fan van roomkaas? Gebruik kokosyoghurt of Griekse yoghurt, je zal zien dat de topping dan net zo lekker is!

#ohmypie

Ga je deze carrot cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Carrot cake glutenvrij en koolhydraatarm
3 reacties
    1. Dag Kristel

      Onderaan het recept vindt je vervanging voor ei terug:

      Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 100 g appelmoes + 1 el arrowroot opgelost in 2 el water. Voeg ook 2 tl bakpoeder toe aan het beslag.

  1. Hallo, dit ziet er heerlijk uit, ik wil hem koolhydraatarm maken, nu begrijp ik alleen niet goed waarom er eerst staat of 70 gram amandelmeel en eronder staat nog een keer 65 gram amandelmeel moet je die nu beide gebruiken dus samen 135 gram of……??
    Groetjes Ina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.