Appel cranberry crumble bites glutenvrij én vegan

Appel cranberry crumble bites glutenvrij en vegan
Het was één van de eerste recepten die ik maakte voor Oh My Pie! Frisse appel cranberry bites met een krokante bodem en een fris zoete vulling. Vandaag deel ik het recept in een vernieuwd jasje, nóg lekkerder. Glutenvrij én vegan!
LoadingRecept opslaan

Appel cranberry crumble bites

Ze passen helemaal bij dit seizoen, de appel cranberry crumble bites. De combinatie van Elstar appels en verse cranberry’s is echt fantastisch! Zeker wanneer je het combineert met een overheerlijke koekbodem én krokante crumble. Door een vleugje kaneel toe te voegen krijgt het deeg wat extra pit. De rasp van de sinaasappel of de citroen geeft de vulling wat extra body. Ik beloof je, ideaal om te maken voor de feestdagen of gewoon als traktatie voor jezelf!

Makkelijk, glutenvrij én vegan!

Dat glutenvrij eten niet altijd lastig hoeft te zijn bewijzen deze bites maar eens. Je maakt ze eigenlijk vrij snel en de ingrediënten kun je kopen in de supermarkt. Vind je de vulling niet zoet genoeg, voeg dan nog wat extra zoetmiddel toe :).

Lekker met appel en cranberry’s, maar je kan ook eindeloos variëren

Dit keer gebruikte ik appel en cranberry’s, misschien ben je hier geen fan van of heb je iets anders in huis. Deze glutenvrije appel en cranberry crumble bites zijn ook ontzettend lekker met frambozen, mango, banaan en chocolade of alleen gebakken appeltjes. Thank me later.;) Een feestje voor de smaakpapillen! Je kan ervan genieten als dessert met een bolletje ijs, als tussendoortje maar uiteraard kun je er stiekem ook een stukje van eten als ontbijt. Ik heb geen gebruik gemaakt van boter en suiker. Ben je niet zo fan van zoet? Proef dan zelf even het deeg om te testen hoeveel zoetmiddel je wil gebruiken.

Op zoek naar meer glutenvrije recepten?

Probeer dan deze appelkruimel cheesecake, blauwe bessen bites, cranberry cheesecake of de Lion bites eens!

Appel cranberry crumble bites glutenvrij en vegan
Appel cranberry crumble bites glutenvrij en vegan

Appel cranberry crumble bites glutenvrij én vegan

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, Traktatie, FeestdagenCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Servings

9

servings
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

40

minutes
Calories

145

kcal
Totale tijd

1

hour 

10

minutes

Wat zijn ze lekker de glutenvrije appel cranberry crumble bites! Met een krokante bodem, fris zoete vulling en een crunchy crumble!

ingrediënten

  • Voor het basis deeg:
  • 140 g amandelmeel

  • 100 g glutenvrije havermout

  • 90 g Syrup Gold, Erythritol of ahornsiroop

  • 60 g (plantaardige) boter of kokosolie

  • 1 tl vanille-extract

  • 2 tl kaneel

  • snufje zout

  • 1 tl bakpoeder

  • Optioneel: scheutje (plantaardige) melk

  • Voor de vulling:
  • 2 appel- ik heb Elstars gebruikt

  • 150 g cranberry’s- vers

  • 15 g arrowroot, maizena of tapiocazetmeel

  • 40 g Erythrtitol of ahornsiroop – of meer naar eigen smaak

  • rasp van 1/2 sinaasappel of 1/4 citroen

  • Voor de crumble:
  • 1/3 van het basisdeeg

  • 50 g glutenvrije havermout

  • 2 el amandelschaafsel

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 170 onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Knip het bakpapiertje in twee stukken, en bekleed met beide stukken de bakvorm. Je kan het bakpapier om de randen heen vouwen aan beide kanten zodat je de bites er makkelijk uit kan tillen.
  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom, kneed tot één geheel. Is het deeg iets te droog voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat extra havermout toe.
  • Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een natte koude lepel. Prik gaatjes met een vork in de bodem.
  • Schuif de bodem de oven in voor zo’n 10 minuten.
  • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. Snijd de appels in stukjes. Verwarm de bakpan met een klein beetje boter of olie. Bak de appelstukjes zo’n 5 minuten in de pan, voeg dan de cranberry’s toe, het zoetmiddel en de rasp van de sinaasappel en citroen. Laat de vulling even inkoken, is deze te droog voeg dan een klein scheutje water toe.
  • Voeg de arrowroot, Maizena of tapiocazetmeel toe en laat de vulling zo’n 5 minuten indikken. Zet het vuur uit en laat de apple- cranberry vulling iets afkoelen.
  • Verdeel de vulling over de bodem. Roer in de mengkom met het overige deeg de havermout en het amandelschaafsel voor de crumble door het deeg zodat er kruimels ontstaan. Verdeel deze over de appel-cranberry vulling en schuif de bites de oven in voor zo’n 40 minuten.
  • Laat de bites helemaal afkoelen en zet ze daarna nog een uurtje in de koelkast voordat je ze aan kan snijden.
  • Snijd de bites in 9 stukken met een scherp warm mes en geniet!

Recept video

Notities

  • Ben je geen fan van amandelmeel? Gebruik gerust chufameel extra fijn of hazelnootmeel.
  • Liever geen cranberry’s? Vervang deze door frambozen! Eerlijk waar, dat is een feest!
  • Bewaartip! Bewaar de bites in de koelkast, dan blijven ze zo’n 3 dagen goed of vries de bites per stuk in.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije cranberry appel crumble bites maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Appel cranberry crumble bites glutenvrij én vegan
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.