Luchtige broodjes, glutenvrij én koolhydraatarm

Luchtige broodjes, glutenvrij én koolhydraatarm
Luchtige glutenvrije bolletjes, één van mijn favoriete recepten die ik al jaren maak. Hoog tijd om hét recept en de tips en tricks op de website te delen. Een klein beetje krokant van buiten, zacht en luchtig van binnen. Glutenvrij, koolhydraatarm én vegan te maken!
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije broodjes, luchtig én heel voedzaam

Weet je nog? Van die luchtige bollen waar je heerlijk van kon genieten op een door de weekse dag of in het weekend? Sinds ik glutenvrij eet, is dit toch wel een groot gemis geweest. Deze luchtige glutenvrije broodjes zijn een een feest om te maken én om van te eten. Ze blijven namelijk heel lang lekker en je kan er eindeloos mee variëren. De basis van de bollen is gemaakt van amandelmeel, gebroken lijnzaad en psylliumvezels, daardoor zijn ze niet alleen glutenvrij maar ook koolhydraatarm en heel vezelrijk. Binnen een uurtje staan de bollen op tafel, dat is nou precies waarom je ze wellicht vaker zal maken. 😉

Bakken met psylliumvezels

Psylliumvezels zijn onmisbaar bij het maken van glutenvrij brood, ik deelde het al eerder in dit recept van mijn glutenvrije haverbrood, glutenvrij brood bakken en bij het koolhydraatarme brood. Psylliumvezels, ook wel Vlozaad vezels genoemd, komen van de Pantago Ovata. Van deze planten worden de zaden en zaadhuiden geoogst. Deze worden vervolgens gehakt en gedroogd. De psylliumvezels hebben specifieke eigenschappen die de darmwerking en stoelgang kan stimuleren. Daarnaast bevatten deze vezels specifieke eigenschappen die goed van pas komen wanneer je glutenvrij wilt bakken. Ze zorgen dat dat de broodjes elastisch zijn, niet droog of kruimelig. Ideaal! Ik gebruik graag psylliumvezels, dit werkt fijner dan poeder. Poeder klontert sneller waardoor je dit terugziet in het resultaat.

Zo maak je de bolletjes vegan!

Zoals je van mij bent gewend doe ik er alles aan om ook een eivrij recept te delen. Deze heb ik dan ook meerdere keren gemaakt met succes! Vervang het ei en de eiwit door 100 g appelmoes of stevige yoghurt en 1 tl baking soda opglost in 2 el azijn of citroensap ipv bakpoeder, bak ze op 170 graden en 50 a 55 minuten. Ik beloof je, succes gegarandeerd!

Varieer er op los met de glutenvrije broodjes

De broodjes kun je versieren met sesamzaad, maandzaad, pompoenpitten of zonnebloempitten. Wil je rozijnenbroodjes maken? Wel eens 30 g rozijnen, dep ze goed droog en voeg ze toe aan het deeg met een tl kaneel. Hmmmm zo lekker! Ik ben benieuwd naar jouw variatie!

Op zoek naar meer glutenvrije brood recepten?

Bak eens een lekker glutenvrij suikerbrood, glutenvrije krentenbollen, glutenvrije Brioche of wat dacht je van een glutenvrije focaccia?

Luchtige broodjes, glutenvrij én koolhydraatarm
Luchtige broodjes, glutenvrij én koolhydraatarm

Luchtige broodjes, glutenvrij én koolhydraatarm

4 from 4 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Lunch, BroodCuisine: Ontbijt, Lunch, BroodjesDifficulty: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, Koolhydraatarm
Broodjes

4

servings
Voorbereiding:

15

minutes
Baktijd

40

minutes
Calories

300

kcal
Total time

55

minutes

Luchtige glutenvrij broodjes, makkelijk om te maken en altijd lekker! Eet ze met jam of met hartig beleg en varieer er op los!

ingrediënten

 • 100 g amandelmeel*

 • 25 g psylliumvezels

 • 2 tl bakpoeder

 • snuf zout

 • 50 g gebroken lijnzaad

 • 3 eiwitten*

 • 1 ei*

 • 200 ml heet water

 • Voor de topping:
 • 1 eigeel of 2 el (plantaardige) melk

 • Optioneel: sesamzaad, pompoenpitten of andere zaden die je lekker vindt om de broodjes mee te versieren

Zo maak je het!

 • Vewarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Meng de droge ingrediënten met elkaar. Doe vervolgens de eiwitten, het ei en de droge ingrediënten bij elkaar en met dit met het hete water.
 • Laat het deeg even staan zodat de psylliumvezels het vocht op kunnen nemen.
 • Maak 4 bollen van het deeg en leg deze op de bakplaat. Smeer de broodjes in met ei of (plantaardige) melk en strooi hier de zaden overheen.
 • Bak de glutenvrije broodjes in zo’n 40 a 48 minuten goudbruin. Zijn ze nog wat zacht? Bak ze dan iets langer.
 • Laat ze iets afkoelen én GENIET!

Recept video

Notities

 • *Ben je geen fan van amandelmeel? Vervang het amandelmeel door 90 g glutenvrij havermeel of boekweitmeel.
 • **Eivrij of vegan? Vervang het ei en de eiwit door 100 g appelmoes of stevige yoghurt en 1 tl baking soda opglost in 2 el azijn of citroensap ipv bakpoeder, bak ze op 170 graden en 50 a 55 minuten.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije bolletjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Luchtige broodjes, glutenvrij én koolhydraatarm
12 reacties
 1. Ik maakte vandaag deze bolletjes. Wat zijn ze lekker!! Echt super! Hoe lang kan je ze bewaren als je er meer dan vier maakt? 😀

  1. Ik zou als tip willen geven, er iets meer zout in te doen dan een ‘snufje’. Ik vond ze wat flauw van smaak. Ze waren bij ook nog wel wat klef in het midden, is daar iets voor ter verbetering? Toch nog wat langer in de oven?

   1. Hi Desiree,

    Klopt! Dat is ook belangrijk. Ik zal het aanpassen. Ik zou de broodjes iets langer bakken. Het wil nog wel eens per oven verschillen.
    Liefs,
    Marike

 2. Hallo Marieke, zonder de broodjes gemaakt inderdaad super lekker. Heb er even een vraag over. Draai mooie billetjes van het deeg (al zeg ik hetzelf) maar tijdens het bakken zakken ze helemaal in een heb ik vrij platte broodjes. Wat doe ik fout?

  Groetjes Ingrid

  1. Hi Ingrid,

   Door mijn vakantie reageer ik iets later, excuses. Heb je psylliumvezels gebruikt of poeder? Dan wil nog wel verschil maken. Je zou ook iets minder vocht toe kunnen voegen zodat ze iets minder uitzakken. Nog een optie is om de broodjes te bakken in een broodjes bakvorm of muffinvorm 🙂

   Liefs,
   Marike

 3. Ik heb gisteren voor de eerste keer deze broodjes gebakken. Ik heb ipv amandelmeel, glutenvrije havermeel en bruine rijstmeel gebruikt (80/20) en de tip als eivervanger de appelmoes/ azijn/ bakingsoda toegepast. Het zijn hele mooie broodjes geworden en ze smaakten heerlijk. En wat makkelijk te maken zeg.
  Heb vandaag meteen nieuwe gebakken, een dubbele portie. Die gaan de vriezer in.
  Bedankt voor het fijne recept.

 4. Hier gaan deze broodjes nu de oven in. Ben zo benieuwd!
  Zou je dit recept ook in een bak/broodvorm kunnen bakken? Zo ja, welke grootte en hoe lang zou het dan ik de oven moeten?

  Groetjes Angelique

 5. Erg lekkere broodjes!! Mooie structuur en smaakvol.
  Nu waren ze bij mij nog een beetje ‘nattig’. Ik heb psylliumpoeder ipv vezels gebruikt en het gewicht daarvan dus naar beneden aangepast naar 9gram. Maar moet ik er dan ook minder water in doen?? Of is het gewicht van de poeder niet juist?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

dit vind je misschien ook leuk
Lees meer

Koolhydraatarme MonChou taart met speculaas

De MonChou taart met aardbeien en witte chocolade rasp is één van mijn favorieten.  Speciaal voor de feestdagen maakte Anne er nog een lekkere speculaas Monchou taart variant van. De koolhydraatarme seculaas MonChou taart heeft een crunchy bodem van gemengde noten. De eerste laag is van de Optimel special: speculaas. Tot slot nog een laagje van de romige MonChou. Kortom, een gouden combinatie! Deze wil je proeven! De taart is glutenvrij én koolhydraatarm!