Glutenvrije panini broodjes

Glutenvrije panini broodjes
Eén van mijn favoriete broodjes in het weekend zijn toch wel panini’s. Lekker met pesto, tomaat, basicilum en mozzarella of 101 andere combinaties! Ik kon het niet laten om overheerlijke glutenvrije panini broodjes te maken. Simpel maar zo lekker. De panini broodjes zijn glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!
LoadingRecept opslaan

Panini broodjes bakken

Het begon als een experiment om zelf glutenvrije panini broodjes te maken zonder bakmix en ik kan je zeggen het resultaat is helemaal niet slecht! Sindsdien maak ik ze regelmatig. Een heerlijk lunchbroodje waar je volop mee kan variëren. In het filmpje kun je zien dat eigenlijk iedereen deze broodjes kan maken, het kost weinig tijd doordat de broodjes niet hoeven te rijzen én ze zijn ook nog eens heel voedzaam. Dát is nou juist iets wat ik vaak mis bij het aanbod van glutenvrij brood in de supermarkt. Dikke tip om zelf eens aan de slag te gaan met dit recept.

Glutenvrije panini broodjes om zelf mee te variëren

De basis van de broodjes heb ik gemaakt van bruine rijstmeeel en tapiocameel. De combinatie met glutenvrij havermeel en tapiocameel werkt ook heel goed, ja zal alleen zien dat de broodjes iets donkerder van kleur zullen zijn van binnen. Wanneer je de panini broodjes vegan wil maken kun je het ei omruilen door warm water. Het resultaat is dan ook hartstikke goed! Ik heb het voor jou alvast allemaal uitgeprobeerd.

Glutenvrij brood bakken

Ondertussen staan er al zoveel leuke broodrecepten op mijn webiste! Van glutenvrij brood bakken, glutenvrije luchtige bolletjes tot een overheerlijk glutenvrij haverbrood. Doe er jouw voordeel mee! 😉

Glutenvrije panini broodjes

Glutenvrije panini broodjes

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Lunch, Hartig, BroodCuisine: Glutenvrij, Tarwevrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Broodjes

3

broodjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

20

minutes
Totale tijd:

30

minutes

Glutenvrije panini broodjes, erg lekker om van te genieten als lunch broodjes! Makkelijk om te maken en een feestje voor iedereen! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.

ingrediënten

  • 150 g glutenvrij rijstmeel of glutenvrij havermeel (boekweitmeel zou ook kunnen)

  • 90 g tapiocameel- arrowroot kan ook

  • 1 tl bakpoeder

  • 3/4 tl zout

  • 8 g psylliumvezels

  • 3 el olijfolie

  • 150 g (plantaardige) kwark of stevige yoghurt*

  • 1 ei of 50 g extra plantaardige kwark

  • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn of citroensap

  • Voor de topping:
  • 1 eigeel of 2 el plantaardige melk

  • Toppings naar keuze: sesamzaad, maanzaad etc.

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
  • Doe alle ingrediënten + de baking soda opgelost met de azijn of citroensap in een mengkom en mix deze met een mixer met deeghaken of met de hand door elkaar tot een soepele deegbal. Het deeg kan iets plakkerig zijn, laat het deeg even rusten zodat de vezels het vocht op kunnen nemen. Blijft het deeg plakkerig? Voeg een beetje tapiocameel toe. Blijft het deeg te droog? Voeg een klein scheutje warm water toe.
  • Strooi een klein beetje tapiocameel over het aanrecht. Maak 3 bollen van het deeg, en vorm hier langwerpige broodjes van. Het helpt om je handen in te vetten met een beetje olijfolie om makkelijk met het deeg te kunnen werken.
  • Kerf alle broodjes in met een mesje en smeer ze in met plantaardige melk of eigeel. Strooi hier de gewenste toppings overheen.
  • Bak de broodjes in zo’n 20 minuten goudbruin, het kan zijn dat de broodjes iets meer tijd nodig hebben, dat kan per oven verschillen. Houd de broodjes dus goed in de gaten!
  • Laat de glutenvrije panini broodjes iets afkoelen en geniet!

Recept video

Notities

  • *Griekse yoghurt is heel fijn wanneer je tegen melk en lactose kan. 🙂
  • Bewaartip! Bewaar de broodjes in een papieren zak of in een droge schone theedoek. Vers zijn ze het allerlekkerste. Wil ze de volgende dag eten, maak ze iets vochtig en bak ze nog een paar minuten in de oven, dan zijn ze weer als nieuw!
  • Tip! Heb je teveel aan 3 broodjes? Vries ze per stuk in, zo kun je elk moment genieten van zo’n lekker broodje.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije panini broodjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije panini broodjes
3 reacties
  1. Bij mij zijn ze helaas niet luchtig geworden, maar heel compact. (Ik had dit ook bij t stokbrood, daar kon ik iemand mee neer knuppelen ,gaf weer een andere dimensie aan t gourmetten met familie;-)) en daardoor niet lekker helaas. ik heb plantaardige kwark gebruikt. Heb jij een idee wat het kan zijn? Mss te weinig baking soda?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

dit vind je misschien ook leuk
Glutenvrije Lions
Lees meer

Glutenvrije Lions maken

Glutenvrije Lions, met een krokante bodem van gepofte rijst en chocolade, een romige karamelvulling én een overheerlijke chocolade ganache on top. De lekkerste Lions die ik ooit heb gegeten! Glutenvrij én vegan.