Pim’s koekjes, glutenvrij én vegan

Pim's koekjes, glutenvrij én vegan
Pim’s koekjes, met een smeuíge cakebodem, een overheerlijke sinaasappelvulling en een krokant chocoladelaagje on top. Van die koeken waar je er altijd te weinig van in een verpakking hebt zitten. Ik heb voor jou het recept om deze jaffa cakes zelf te maken. Glutenvrij, vegan én voor de liefhebbers koolhydraatarm!
LoadingRecept opslaan

Pim’s koekjes, verslavend lekker

Pim’s koekjes van LU, ze behoren echt tot het type door eet koekjes. Er zitten er áltijd te weinig van in een verpakking. 😉 Het leek mij super leuk om deze koeken te maken maar dan glutenvrij en voor de liefhebbers plantaardig. Eerder deelde Colette al deze heerlijke koeken. Ik ging aan de slag met een nieuw recept en eerlijk is eerlijk ze lijken écht qua smaak en looks op de originele Pim’s, misschien nog wel lekkerder.

Pim’s koekjes: glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

Je bent er dol op of je gruwelt ervan, ik kan je zeggen ook al ben ik niet zo dol op de combinatie chocolade en sinaasappel, deze koeken zijn écht zo lekker dat ik ze heb omarmd. De smeuïge cakebodem gecombineerd met de vulling van sinaasappelsap en het laagje chocolade zijn echt een feestje om van te genieten. De sinaasappelvulling kwam bij mij het beste uit de test, ze doen mij op deze manier het beste lijken op de echte Pimmetjes! Heb je weinig tijd? Vervang de sinaasappelvulling door sinaasappeljam. Verdeel over iedere koek een lepel en verdeel hier overheen de gesmolten chocolade. Enjoy!

Zo maak je de Pim’s koekjes koolhydraatarm!

Dat de koeken ook lekker zijn wanneer je ze koolhydraatarm maakt dat kan ik je garanderen. Ik heb het voor jou getest! Gebruik ipv rijstmeel amandelmeel, vervang de ahornsiroop door suikervrije stroop en gebruik ipv sinaasappelsap een sinaasappeljam zonder suiker of maak ze koolhydraatbewust door wel sinaasappelsap te gebruiken. Als topping kun je het beste kiezen voor een koolhydraatarme chocolade. Dan gaat het helemaal goedkomen!

Ben je op zoek naar meer glutenvrije koek recepten?

Dan zijn de glutenvrije mokka koeken, de gevulde koeken, boterkoek of de gezondere roze koeken taart écht iets voor jou!

Pim's koekjes, glutenvrij én vegan
Pim's koekjes, glutenvrij én vegan

Pim’s koekjes, glutenvrij én vegan

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Tussendoor, Koekjes, TraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

6

koeken
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

15

minutes
Calorieën

90

kcal
Wachttijd

2

hours 
Total time

0

minutes

Pim’s koekjes maar dan een stukje gezonder, glutenvrij én vegan te maken! Met een smeuïge koekbodem een frissen sinaasappelvulling en een knapperige bite van chocolade. Genieten maar!

ingrediënten

  • 50 g amandelmeel*

  • 45 g rijstmeel of glutenvrij havermeel of 50 g amandelmeel

  • snufje zout

  • 35 g ahornsiroop, honing of suikervrije stroop

  • 45 g (plantaardige) kwark of appelmoes

  • 20 g (plantaardige) boter of kokosolie – gesmolten

  • 1 tl vanile-extract

  • 1 ei of 1 el arrowroot opgelost in 2 el water + 1 tl extra bakpoeder

  • 1 tl bakpoeder

  • Voor de vulling:
  • 150 ml sinaasappelsap

  • 1 rasp van 1/2 sinaasappel

  • 2 el ahornsiroop of honing

  • 2 blaadjes gelatine of 1 tl agar agar

  • Voor de topping:
  • 100 g pure chocolade

  • 1 tl kokosolie of zonnebloemolie

  • Wat heb je nodig?
  • Mengkom

  • Bakplaat + bakpapier

  • Spatel

  • Pannetje

  • Ronde schaal + uitsteker zo groot als de koeken (mag ook een glas zijn)

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Vet een siliconen muffinvorm in.
  • Doe alle ingrediënten voor de cakebodempjes in een mengkom en spatel dit goed door elkaar.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak ze in zo’n 12 a 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen buiten de oven. Wanneer de vulling bijna klaar is snijd je de bolle bovenkant van de koeken zodat de koeken mooi plat worden.
  • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
  • Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine los van elkaar in koud water. Knijp ze uit wanneer ze week geworden zijn en verwarm ze in een pannetje met het sinaasappelsap en het sinaasappelrasp. Roer alles goed door elkaar. Wanneer de gelatine is opgelost zet je het vuur uit. Ga door naar stap 7.
  • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar samen met het sinaasappelsap en de rasp in een pannetje. Laat de vulling zo’n 4 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit.
  • Schenk de sinaasappelvulling in een ronde schaal of vierkante schaal (waar je met een uisteker nog 6 rondjes uit de vulling kan drukken. Laat de vulling zo’n 2 uur opstijven in de koelkast. Wanneer deze stevig genoeg is kun je met een glas of uitsteker rondjes uitsteken. Deze plaats je bovenop de koeken.
  • Smelt de chocolade au bain-marie met een beetje kokosolie of zonnebloemolie. Zet de koeken op een afkoelrek of op een bakpapier en verdeel hier de chocolade overheen. Plaats de koeken in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden. En nu, genieten maar!

Recept video

Notities

  • Wil je het amandelmeel vervangen? Gebruik dan eens tijgernotenmeel extra fijn, dit kun je één op éé’n vervangen en is nootvrij.
  • Bewaartip! Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijven ze zeker zo’n 3 a 5 dagen goed.
  • Geen tijd of zin om een sinaasappelvulling te maken? Gebruik sinaasappeljam en verdeel over iedere koek een lepel. Bedek deze met de gesmolten chocolade.

#ohmypie

Ga je deze Pim’s koekjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Pim's koekjes, glutenvrij én vegan
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

dit vind je misschien ook leuk
Glutenvrije quiche
Lees meer

Glutenvrije quiche met tomaatjes en geitenkaas

Regelmatig experimeer ik er op los wanneer ik een glutenvrije quiche wil maken. Deze overheerlijke hartige taart is weer een toppertje om op te slaan. Lekker met gegrilde courgette, tomaatjes en geitenkaas met fenergiek! Glutenvrij, lactosevrij en zelfs vegan te maken!