Glutenvrije gele koeken

Smeuïge koeken met een vleugje vanille, citroen én mango! Deze variatie op de glutenvrije roze koeken is er één om te onthouden. Makkelijk om te maken en een feest voor iedereen!
glutenvrije gele koeken
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije gele koeken

De naam zegt het al gele koeken. Smeuïge koeken met een geel glazuur dat je niet kan missen. Aangezien de glutenvrije roze koeken taart én de roze koeken ontzettend populair zijn leek het mij leuk om een twist te geven aan het recept en zie hier het resultaat. Door mango toe te voegen aan het beslag en aan de frosting ontstaat er een hele frisse smaak. Ze passen helemaal bij de lente én bij Pasen. Met een beetje geluk staan ze vandaag nog bij jou op tafel. Je kan ze prima eerder maken, ze blijven namelijk zeker wel een week goed in een afgesloten bakje. Heb je geen mango in huis? Gebruik eens een fruitmoesje van bijvoorbeeld Servero, de mango, passie en perzik moes is echt super lekker om door het beslag te gebruiken.

Glutenvrije koeken bakken

Glutenvrije koeken veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding hiermee. Toch weet ik zeker dat het niet nodig is met dit recept maak je heerlijke glutenvrije koeken die niet kruimelen én die ook niet droog zijn. Nog een tips! De amandelkoeken met citroen, de mokka koeken of de Pim’s koeken zijn ook echt een dikke aanrader!

Zo maak je de gele koeken vegan!

De gele koeken maak je heel makkelijk vegan. Door het ei te vervangen door 1 el gebroken lijnzaad geweekt met 3 el water maak je de koeken vegan zonder moeite. Zo makkelijk kan het zijn. 🙂

Zo maak je de gele koeken koolhydraatarm

Kun je de koeken ook koolhydraatarm maken? Jazeker! Vervang het rijstmeel door 60 g amandelmeel dan gebruik je dus 100 g amandelmeel in totaal in het recept. Vervang de ahornsiroop door erythritol of suikervrije stroop en vervang de poedersuiker door suikervrije poedersuiker. Je zit dan letterlijk gebakken! 😉

glutenvrije gele koeken

Glutenvrije gele koeken

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Tussendoor, Koek, TraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

5

koeken
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

20

minutes
Totale tijd

30

minutes

Smeuïge glutenvrije gele koeken met een vleugje citroen, vanille en mango! Makkelijk om te maken én ook nog eens glutenvrij en vegan!

ingrediënten

  • 50 g rijstmeel of glutenvrij havermeel

  • 40 g amandelmeel of chufameel extra fijn

  • 1 ei of 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water

  • 50 g mangopuree of appelmoes

  • 1 tl citroenrasp

  • 25 g ahornsiroop of honing

  • 1 tl vanille-extract

  • 1/2 tl baking soda + scheutje citroensap OF 1 tl bakpoeder

  • Voor het glazuur:
  • 75 g (suikervrije) poedersuiker

  • 2 el mangosap of sinaasappelsap

  • 1 el sap van frambozen

  • TIP! Voor een intense gele kleur kun je het beste ook nog wat (natuurlijke) gele kleurstof toevoegen.

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 165 graden onder en boven warmte. Vet de muffinvormpjes in.
  • Roer alle ingrediënten voor de koekbodems door elkaar en voeg als laatste de opgeloste baking soda toe. Verdeel het beslag over 5 vormpjes met een ijsbolletjes tang.
  • Bak de koeken in zo’n 15 a 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen buiten de oven.
  • Ga ondertussen aan de slag met het maken van het glazuur. Zeef de poedersuiker en roer hier het mangosap of het sinaasappelsap en het frambozensap doorheen totdat je een egaal glazuur krijgt dat niet te dun is (kijk even naar het filmpje hieronder, daar zie je hoe dik het ongeveer moet zijn).
  • Voeg voor een intense gele kleur een klein beetje (natuurlijke) gele kleurstof toe, de mango en frambozen geven het glazuur een hele frisse smaak. 🙂
  • Verdeel het glazuur over de afgekoelde koeken en zet ze op een bord bekleed met bakpapier in de koelkast zodat het glazuur uit kan harden. Eetsmakelijk!

Recept video

Notities

  • Bewaartip! Bewaar de koeken in een afgesloten trommel. Ze blijven dan een week goed.
  • Tip! De fruitmoesjes van Servero (mango, perzik, passie) zijn ideaal om te gebruiken voor deze koeken.
  • Baktip! Blijft jouw beslag wat klonterig? Maak het egaal met een staafmixer. Je zal zien dat je dan geen klontjes meer ziet en dat proef je terug. 🙂

#ohmypie

Ga je deze gezondere gele koeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije gele koeken
5 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts