Kruimelcake met perzik, glutenvrij en lactosevrij

Een smeuïge kruimelcake met perzik, super smeuïg maar vooral heel smaakvol. Nu de perziken weer volop verkrijgbaar zijn, is dit recept wel heel toepasselijk. Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken!
kruimelcake met perzik
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije cake met perzik

Er lagen nog een aantal perziken op de fruitschaal waar hoognodig iets mee gedaan moest worden. De perzik clafoutis is dan één van de recepten die ik het liefste maak, net als de perzik ontbijttaartjes of de Solero toetjes. Dit keer leek het mij heel leuk om er een cake van te maken, een glutenvrije kruimelcake met perzik! De basis heb ik gemaakt van amandelmeel en tapiocameel. Dit geeft zo’n te gekke structuur waardoor de cake lijkt op een glutenvolle cake. Je kan in plaats van tapiocameel ook arrowroot of maïzena gebruiken. Dit kun je één op één vervangen. Ik zou zeggen, probeer het eens!

Glutenvrije kruimelcake met perzik

In Engeland en Amerika is de Peach Cobbler Pound cake énorm geliefd en ook echt een traditie. In Nederland zijn we daar wat minder mee bezig. Het leek mij leuk om een Nederlandse versie van deze lekkere cake te maken. Zie hier het resultaat! Je gelooft bijna niet dat de cake glutenvrij is! Geen perzik in huis? Nectarines kunnen ook prima, maar blauwe bessen, aardbeien, frambozen, abrikozen, pruimen of bramen zijn ook erg lekker!

glutenvrije cake met perzik
glutenvrije kruimelcake met perzik

Kruimelcake met perzik, glutenvrij en lactosevrij

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Ontijt, Cake, TussendoorCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

50

minutes

Een super smeuïge kruimelcake met perzik. Bijna niet te geloven dat deze cake glutenvrij is! Makkelijk om te maken en goedgekeurd door kids en manlief. 😉

ingrediënten

  • Voor de cake:
  • 200 g 200 amandelmeel

  • 80 g 80 arrowroot, tapiocazetmeel OF maïzena

  • 2 2 eieren

  • 200 g 200 stevige (plantaardige) yoghurt of kwark

  • 70 g 70 ahornsiroop of kokosbloesemsuiker

  • snufje zout

  • rasp van 1 citroen

  • 3 el 3 kokosolie of plantaardige boter- gesmolten

  • 2 tl 2 vanille-extract

  • 2 tl 2 bakpoeder

  • 3 3 perziken- geschild en in partjes gesneden + 1 el arrowroot of maizena + 1 tl kaneel of koekkruiden

  • Optioneel: 30 g pistachenootjes

  • Voor de kruimellaag:
  • 40 g 40 glutenvrij havermeel

  • 25 g 25 kokosbloesemsuiker

  • 1 tl 1 kaneel

  • 2 el 2 kokosolie of (plantaardige) boter gesmolten

  • Voor het glazuur:
  • 150 g 150 (suikervrije) poedersuiker

  • 2 a 3 el 2 a 3 citroensap

  • 2 2 perziken in partjes voor de decoratie op het glazuur

  • Wat heb je nodig?
  • springvorm 18 a 20 cm

  • mengkom

  • spatel

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  • Roer de melen, yoghurt, eieren of ei vervanger, kokosolie, bakpoeder, zoetmiddel, vanille en het zout door elkaar. Voeg de citroenrasp toe en proef even of de cake op smaak is.
  • Ontdoe de perziken van de huis en snijd in plakjes. Strooi hier de koekkruiden en een extra lepel arrowroot overheen. Verdeel de perzikpartjes over de bodem van de springvorm, bewaar er een paar voor de topping. Verdeel hier het beslag overheen en garneer de cake met de overige perzikpartjes en pistachenootjes.
  • Bak de cake in zo’n 40 a 50 minuten goudbruin. Laat afkoelen buiten de oven.
  • Maak ondertussen de kruimellaag. Roer alle ingrediënten door elkaar en bak de crumble in zo’n 13 minuten goudbruin op 160 graden.
  • Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je het glazuur maken. Roer het citroensap door de poedersuiker totdat er een egaal glazuur te zien is. Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake. Laat het glazuur even uitharden en versier de cake met de partjes perzik en de crumble. GENIET!

Recept video

Notities

  • Bewaartip! Bewaar de cake afgesloten in de koelkast. Dan blijft de cake zo’n 4 dagen goedv
  • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 100 g extra (plantaardige) yoghurt of kwark en voeg 1 tl baking soda toe opgelost met citroensap. Bak de cake zo’n 10 minuten langer.
  • TIP! In plaats van een zelfgemaakte kruimmellaag kun je ook twee glutenvrije speculaasjes verkruimelen over de cake.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije kruimelcake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije perzik cake
2 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts