Abrikozen kruimelvlaai, glutenvrij en vegan

Een glutenvrije abrikozen kruimelvlaai, deze taart stond al zó lang op mijn lijstje om te bakken! Dit keer met een krokante bodem in plaats van een zachte bodem en ik beloof je, ik zal je niet teleurstellen. Extra lekker met een bolletje vanille ijs. Dit recept is glutenvrij én vegan!
glutenvrije abrikozen kruimelvlaai
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije abrikozen kruimelvlaai bakken

Als er iemand jarig was bij ons thuis dan stond er een kersen kruimelvlaai op tafel én een abrikozenvlaai. Hoe leuk is het dan om een glutenvrije abrikozen kruimelvlaai met jullie te delen. Ik ben niet zo’n fan van een zachte vlaaibodem daarom heb ik de taart een krokante bodem gegeven. Deze combineert zo goed met de fris zoete abrikozenvulling en de krokante crumble. Extra lekker met een bolletje vanille ijs kan ik je vertellen.

Vegan abrikozen kruimelvlaai

Naast glutenvrij is de taart ook vegan. Er worden geen dierlijke producten gebruikt in het recept waardoor het voor nog meer mensen mogelijk is om lekker te genieten! De taart is smeuïg en krokant van zichzelf daar hebben we zelfs geen eieren voor nodig. 😉 Door maïzena of arrowroot te gebruiken kun je de vulling binden. Let op, gebruik niet meer dan ik heb aangegeven anders wordt de vulling te stevig en dat is nou net niet de bedoeling. Door de taart goed af te laten koelen wordt de vulling steviger. Schrik niet wanneer de taart uit de oven komt en de vulling is nog vrij nat, dat hoort zo. 🙂

Zo maak je de kruimelvlaai nog lekkerder!

De taart is super lekker volgens het recept maar wil je echt uitpakken. Verdeel dan een laagje amandelspijs over de bodem. Gebruik 100 g amandelmeel, 60 g ahornsiroop en een scheutje citroensap. Verdeel het amandelspijs over de bodem wanneer de taartbodem uit de oven komt. Ik beloof je, dit wil je proeven. 😉

Glutenvrije abrikozenvlaai

De taart blijft zo’n 3 a 5 dagen goed in de koelkast. Daarnaast kun je de taart ook prima invriezen, zo kun je elk moment genieten van zo’n heerlijke traktatie! Ben je geen fan van kersen? Probeer eens deze bosvruchten kruimeltaart, kersen kruimeltaart of vervang de abrikozen door perzik, aardbeien, blauwe bessen, appeltjes of frambozen.

Meer recepten met een heerlijke crumble

Ben je dol op een krokante crumble? Dan zijn de volgende glutenvrije taarten en cakes echt iets voor jou!

abrikozen kruimelvlaai
glutenvrije abrikozen kruimelvlaai

Abrikozen kruimelvlaai, glutenvrij en vegan

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Desserts, Glutenvrij ontbijt, Glutenvrije recepten, Ontbijttaartjes, Taart, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes taart
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

35

minutes
Totale tijd

1

hour 

Een glutenvrije abrikozen kruimelvlaai, één van de taarten die toch echt niet mag ontbreken. Met dit recept maak je de lekkerste kruimelvlaai! Met een krokante bodem gemaakt van havermeel en amandelmeel, een fris zoete abrikozenvulling en een krokante crumble on top! Glutenvrij en vegan!

ingrediënten

  • Voor de bodem en de crumble:
  • 150 g glutenvrij havermeel of rijstmeel

  • 120 g amandelmeel

  • 80 g ahornsiroop of agavesiroop

  • 60 g plantaardige boter of kokosolie

  • snufje zout

  • 1 tl vanille-extract

  • 1 tl bakpoeder

  • Voor de vulling:
  • 700 g abrikozen- ontpit en in stukjes gesneden

  • 40 g ahornsiroop of agavesiroop- meer kan ook afhankelijk van hoe zoet jij de vulling wil hebben.

  • 100 ml water

  • 2 el arrowroot of maizena

  • 2 tl citroenrasp

  • Voor de crumble:
  • 1/3 van het deeg

  • 30 g amandelschaafsel

  • 20 g glutenvrije havermout

  • Wat heb je nodig?
  • Vlaaivorm of bakvorm #18 cm

  • Mengkom

  • Spatel

  • Pannetje

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Vet de bakvorm in.
  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom. Kneed tot een soepel deeg en verdeel 2/3 het deeg over de bodem van de bakvorm. Druk aan en bak de bodem 10 minuten in de oven.
  • Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. Verwarm een pannetje met de stukjes abrikoos en voeg de overige ingrediënten toe. Laat het zachtjes koken totdat de abrikozenvulling indikt. Verdeel de vulling over de bodem van de bakvorm.
  • Roer de ingrediënten voor de de crumble los en verdeel de crumble over de kersen. Bak de taart in zo’n 35 a 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen buiten de oven en zet de kruimeltaart daarna nog zo’n 2 uur in de koelkast, eetsmakelijk!

Notities

  • Bewaartip! De taart kun je prima afgedekt in de koelkast bewaren, zo’n 3 a 5 dagen.
  • Variatietip! Gebruik gerust ander fruit voor de vulling.
  • Kun je niet tegen amandelmeel? Gebruik chufameel extra fijn, dit is nootvrij en geeft dezelfde strucuur.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije abrikozen kruimelvlaai maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

abrikozen kruimelvlaai
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts