
New York cheesecake bakken
We kennen allemaal de no-bake cheesecakes wel. Ook wel in de volksmond “kwarktaart” genoemd. Als je het over een échte cheescake hebt, dan wordt de vulling gebakken en als basis van de cheesecake wordt een romige kaas gebruikt. Ik heb al meerdere gebakken cheesecakes op mijn website staan, je kan er niet omheen. 😉 Toch wil ik een recept met jullie delen die écht anders is dan anderen. Ik deel de tips met jou zodat jouw cheesecake als een pareltje uit de oven komt zonder te scheuren. Romig, vol van smaak en met een heerlijke koekbodem, zo wil je de New York cheesecake toch echt het liefste zien!
Zo voorkom je scheuren in jouw cheesecake
Een cheesecake die scheurt nadat je hem uit de oven haalt is een veel voorkomend probleem. Omdat ik iets te vaak cheesecake maak weet ik genoeg manieren waarop je deze scheuren kunt voorkomen en de lekkerste én mooiste cheesecakes kan bakken. Hier komen mijn tips!
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
- Klop de ingrediënten voor de vulling niet luchtig maar spatel enkel zo vaak als nodig is om de grote klontjes eruit te krijgen. Een te luchtige vulling zorgt ervoor dat de cheesecake in kan zakken.
- Plaats de cheesecake met springvorm en al in een waterbad, hierdoor wordt de cheesecake gestoomd. Dat doe je zo! Bedek de buitenkant van je springvorm stevig met aluminiumfolie en plaats de gevulde springvorm in een grotere ovenschaal. Zet dit geheel alvast in de oven en vul vervolgens met kokend water. Op deze manier bak je de cheesecake af. De stoom uit het bad zal er tegelijkertijd voor zorgen dat de bovenkant van de cheesecake niet uitdroogt.
- Laat de cheesecake afkoelen in de oven met de ovendeur op een kiertje (ik doe er vaak een theedoek tussen).
Hoe is de New York cheesecake ontstaan?
Als ik aan Amerika denk, dan denk ik aan cheesecake! Waar komt dit vandaan? Ik ging op onderzoek uit, we gaan even terug naar heel wat jaren geleden. Amerika bekend geworden met de cheesecakes toen de Europeanen de oversteek maakten. De romige smaak die ik zo lekker vind aan de New York cheesecake is per ongeluk ontstaan toen in 1872 een boer uit New York in plaats van Franse kaas een veel softere, romigere kaas maakte. Deze nieuwe kaas gaf de New York cheesecake de romigheid zoals we hem nu kennen. En doordat deze boer uit New York kwam. Vandaar ook ‘New York cheesecake’.
Meer glutenvrije cheesecake recepten
Degene die Oh My Pie! al langer volgen weten dat er bijna wekelijks een heerlijk cheesecake recept op mijn website verschijnt. Ik heb mijn favoriete cheesecake recepten voor jou op een rijtje gezet!
- Gezonde New York cheesecake met cranberry’s
- New York cheesecake met aardbeien
- Appeltaart cheesecake bites
- Blauwe bessen kruimel bites
- Vegan mango cheesecake
- Brownie en cheesecake met frambozen


#ohmypie
Ga je deze glutenvrije New York cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.
Ben je op zoek naar meer inspiratie?
Bestel mijn boeken Oh My Pie! of ‘Bakken zonder Tarwe‘!
Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Hallo Marike, wil deze zeker gaan maken maar hoe groot moet het bakblik zijn?
Groetjes Linda
Hoi Marike,
Ik wil deze taart graag gaan maken. Hoeveel frambozen zijn er nodig?