Speculaas appeltaart, glutenvrij en vegan

Glutenvrije speculaas appeltaart, met een krokante speculaasbodem, een laagje appelspijs en een rijkelijke appelvulling en een crumble on top. Makkelijk om te maken én altijd een succes. Glutenvrij , lactosevrij én vegan!
speculaas appeltaart
LoadingRecept opslaan
0
(0)

Glutenvrije speculaas appeltaart maken

Appeltaart, één van mijn lievelingstaarten. Toevallig hadden we een grote doos met appels staan uit de tuin van mijn vader, het leek mij leuk om er een variatierecept mee te maken: speculaas appeltaart! Met een krokante speculaasbodem, een laagje appelspijs en een rijkelijke appelvulling met (of zonder) rozijnen, kaneel en een crumble on top. De basis van de taart is gemaakt van voedzame ingrediënten, minder boter én dadelstroop of ahornsiroop i.p.v. heel veel suiker. Toch heeft de glutenvrije speculaas appeltaart de smaak van een normale appeltaart. Zorg ervoor dat het deeg niet te warm is wanneer je het gaat bakken of de vorm ermee bekleed. Is jouw deeg te plakkerig? Zet het deeg dan even koud, dit helpt enorm. Het laagje spijs zorgt ervoor dat het vocht van de appels wordt opgenomen én de korst lekker knapperig blijft! Ideaal! Ben je geen spijs fan? Laat het gerust weg.

Om jouw taartdeeg net dat beetje extra te geven zodat de korst minder snel breekt kun je 1 tl xanthaangom toevoegen aan het deeg.

Recept speculaas appeltaart

Op het moment dat de taart uit de oven kwam wist ik het eigenlijk al, dit is een succesrecept! De geur was zo goed en de taart voelde precies aan zoals ik het zou willen. Nadat deze helemaal was afgekoeld en nog even in de koelkast had kunnen staan, konden we de taart aansnijden. Met een scherp koksmes kwamen er al snel mooie strakke punten taart tevoorschijn. De bodem is mooi krokant, de vulling is super smeuïg maar heeft nog wel een bite en de crumble is ook lekker krokant. De perfecte combinatie waar je direct van wil genieten. Precies zoals een appeltaart hoort te zijn! Extra lekker met een toef kaneelslagroom.

Gebruik jouw favoriete appels voor dit recept. Ik heb gekozen voor Elstars uit de tuin.

Glutenvrije appeltaart recepten

Ze zijn geliefd, de glutenvrije appeltaart recepten. Niet zo gek want wie lust er nou geen appeltaart? Ben je op zoek naar een lekker appeltaart recepten? Maak dan echt eens deze glutenvrije appeltaart, het appeltaart ontbijttaartje, de appeltaart cheesecake of het recept van mijn Oma’s appeltaart.

speculaas appeltaart glutenvrij
glutenvrije appeltaart

Speculaas appeltaart, glutenvrij en vegan

0 from 0 votes
Recipe by Marike Course: Desserts, Feestdagen, Glutenvrije recepten, Sint, TaartCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

10

minutes

Een overheerlijke glutenvrije speculaas appeltaart met een krokante speculaasbodem, een laagje spijs en een rijkelijke vulling van appel, rozijnen en een vleugje kaneel. Genieten voor iedereen!

ingrediënten

  • 225 g 225 glutenvrij havermeel of glutenvrij meel

  • 100 g 100 amandelmeel of chufameel extra fijn

  • 90 g 90 dadelstroop of ahornsiroop

  • 80 g 80 (plantaardige) boter of kokosolie

  • 1 a 2 el 1 a 2 speculaaskruiden (afhankelijk wat jij kan waarderen)

  • 1 tl 1 bakpoeder

  • 1 1 ei of 50 g appelmoes

  • snufje zout

  • optioneel: 1 tl xanthaangom

  • Voor de appelspijs:
  • 125 g 125 amandelmeel of chufameel extra fijn

  • 100 g 100 appel- gepureerd

  • rasp van 1/4 citroen

  • Voor de vulling:
  • 4 a 6 4 a 6 appels- ik heb Elstars gebruikt

  • 50 g 50 rozijnen

  • 1,5 el 1,5 arrowroot of maïzena

  • 2 el 2 abrikozenjam of ahornsiroop

  • Voor de crumble:
  • 1/3 1/3 van het deeg

  • 30 g 30 amandelschaafsel

  • Wat heb je nodig?
  • springvorm 18 a 20 cm

  • mengkom

  • spatel

  • bakpan

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 165 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar tot een mooie deegbal. Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van de springvorm en vorm een mooie opstaande rand.
  • Roer de ingrediënten voor het appelspijs door elkaar en verdeel dit over de bodem.
  • Snijd de appels in dunne partjes en verwijder het klokhuis. Bak de appelstukjes met de overige ingrediënten beetgaar in een bakpan.
  • Verdeel appelvulling over het spijs en duw goed aan met een lepel. Roer de ingrediënten voor de crumble los en verdeel deze over de taart. Druk normaals goed aan en bak de taart in 50 a 55 minuten goudbruin. Houd de taart wel in de gaten, soms kan het zijn dat de taart sneller kleurt waardoor je halverwege de baktijd de taart af moet dekken met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen.
  • Laat de taart afkoelen buiten de oven, zet hem nog een paar uur in de koelkast en GENIET!

Notities

  • Bewaartip! De appeltaart is het lekkerste wanneer je hem een nachtje in de koelkast laat staan, de smaken komen dan nog beter uit. De appeltaart blijft zo’n 4 dagen goed. Invriezen kan natuurlijk ook.
  • Amandelmeel vervangen? Amandelmeel vervangen dat is in dit recept geen enkel probleem! Zelf vervang ik het graag door chufameel extra fijn. Dit geeft dezelfde structuur en smaak als amandelmeel aan de taart en het spijs én het is nootvrij. Heb je dit niet in huis? Vervang het dan door glutenvrij havermeel en laat het spijs weg.
  • Variatietip! De taart is ook heel lekker met gebakken perenstukjes i.p.v. appelstukjes.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije speculaas appeltaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

vegan appeltaart

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts