Glutenvrije oliebollen met stoofpeertjes

Super smeuïge glutenvrije oliebollen die een beetje krokant zijn van buiten. Luchtig, lekker en altijd een succes. Voeg er eens stoofpeertjes aan toe voor een extra smaaksensatie. 😉 Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken!
glutenvrije oliebollen
LoadingOpslaan
5
(1)

Glutenvrije oliebollen bakken

Zelf oliebollen bakken hoeft niet heel moeilijk te zijn. Ik heb ervoor gekozen om een melenmix te gebruiken. Het fijnst vond ik de Schär Mix B om te gebruiken. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan een melenmix die je kan gebruiken voor brood. Gewone glutenvrije bloem werkt niet, dan worden ze niet lekker. Been there done that. Voor het oliebollenbeslag gebruiken we geen eieren, door het bruiswater beetje bij beetje toe te voegen zal je zien dat de oliebollen al heel luchtig worden. De toevoeging van stoofpeetjes en stukjes witte chocolade geeft de glutenvrije oliebollen een extra dimensie. Winters, fris en zoet tegelijk… ik hou ervan! Glutenvrij hoeft niet saai te zijn, dat bewijzen deze oliebollen maar weer eens!

Tips om glutenvrije oliebollen te bakken!

  • Blijft jouw beslag te stevig, voeg dan iets meer bruis water toe tijdens het mixen.
  • Het beslag zal iets stugger zijn dan ‘normaal’ oliebollenbeslag. Een ijsbolletjesschep die niet al te klein is kan hierbij helpen om mooi bollen te scheppen.
  • Zorg ervoor dat de pan niet te vol zit met oliebollen, de oliebollen worden extra mooi wanneer ze genoeg ruimte hebben om te zwemmen.

Meer glutenvrije recepten voor oud en nieuw!

Ben je op zoek naar een lekker recept voor oud- en nieuw? Dan zijn deze glutenvrije appelbeignets, appelbeignets met amandelspijs, oliebollen uit de oven, de glutenvrije feesttaartjes!

glutenvrije oliebollen
glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen met stoofpeertjes

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Oliebollen, oud en nieuwCuisine: Glutenvrij, lactosevrij, veganDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

20

oliebollen
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

15

minutes
Wachttijd

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

25

minutes

Wat zijn ze lekker, deze glutenvrije oliebollen met stoofpeertjes en voor de liefhebberst stukjes witte chocolade. Ik ben echt fan van deze combinatie. Met dit recept maak je ze in een handomdraai zelf! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

ingrediënten

  • 10 g 10 gedroogde gist

  • 35 g 35 (kokosbloesem) suiker

  • 420 ml 420 lauwwarme plantaardige melk

  • 500 g 500 glutenvrij meel – Ik heb Schär Mix-B gebruikt, je kan uiteraard ook kiezen voor een andere versie

  • 300 ml 300 bruisend water (spa rood, op kamer temperatuur)

  • 10 g 10 zout

  • 2 tl 2 kaneel

  • 300 g 300 stoofpeertjes- bereid

  • Wat heb je nodig?
  • mengkom

  • spatel

  • mixer

  • olie om in te frituren; rijstolie of zonnebloemolie bijv.

Zo maak je het!

  • Doe de gist en de suiker samen met de helft van de melk in een kommetje. Laat zo’n 10 minuten staan totdat het gaat bruisen.
  • Doe het glutenvrij meel met het zout, de kaneel en het melkmengsel gedroogde gist in een kom en meng dit door elkaar. Voeg beetje bij beetje het bruiswater toe. Gebruik eventueel een (hand)mixer. Het moet beslag is wat stugger dan een normaal oliebollenbeslag.
  • Snijd de stoofpeertjes in kleine stukjes en voeg deze als laatste toe eventueel met wat stukjes witte chocolade. Dek de kom af met een vochtige doek. Laat het rijzen op een warme plek voor zo’n 1 a 1,5 uur. Zelf zet ik de kom vaak in ovenschaal met warm water,
  • Verwarm de olie voor op 180 graden in een frituurpan of grote pan op het vuur. Gebruik zonnebloemolie of rijstolie om te frituren. Het makkelijkste is om een ijsbollenschep te gebruiken, schep hiermee mooi bollen en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bak de oliebollen in zo’n 5 á 6 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi ze met poedersuiker én GENIET!

Notities

  • Bewaartip! Je kan de oliebollen prima een 2 a 3 dagen bewaren, warm ze even op dan zijn ze extra lekker. Vries ze in, zodat je op elk gewenst moment kan genieten van zo’n lekkere oliebol!
  • Variatietip! In plaats van stoofpeertjes kun je natuurlijk ook kiezen voor stukjes appel. Rasp ze eventueel, dan worden de bollen nog lekkerder. 🙂

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije oliebollen met stoofpeertjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije oliebollen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts